Priročnik za prostovoljce

naročnik

Zavod Krog

vrsta

elektronska publikacija

format

A4

datum

avgust 2022

črkovne vrste

Laca, Laca Text, Loretta (Nova Type Foundry)

Zavod Krog, neprofitna in nevladna organizacija, ki med drugim deluje na področju človekovih pravic, humanitarnega dela, in medkulturnega dialoga, me je povabil k sodelovanju pri oblikovanju njihovega priročnika za prostovoljce. Priročnik, ki je nastal v okviru evropskega projekta, je naopisan v črnogorščini.

Pri oblikovanju sem se osredotočal na jasnost in čitljivost, obenem pa sem želel ohraniti dovolj ritmične raznolikosti, da bi bralca laže vodil skozi tekst.

Topla barvna paleta in oblikovanje naslovnice izražata bližino, solidarnost in skupnost. Ilustracija predstavlja upanje in varnost, trdna tla, ki preprečujejo padec v brezno.

Za naslovnico sem pripravil več različic, začenši z idejo zemljevida – nekakšne topografije uma – kot simbola spominov iz posameznikove (pozabljene) preteklosti. Te podobe so se nato razvijale v fragmente in črepinje razbitih spominov. Ampak na koncu sem se vendarle odločil za rešitev z več topline in optimizma.

Glede na naravo projekta sem nekaj podrobnosti prilagodil željam naročnika. Denimo, jaz sem predlagal logotipe v svoji barvni shemi in odsvetoval uporabo fotografij iz zaloge. Toda oblikovanje takšnega dokumenta je bilo, ne nazadnje, prav zato poučno tudi zame; naročilo je bilo precej speficično, kar velja tudi za naročnika in ciljno publiko.

Pa vendar, boljše oblikovanje bi vedno morala biti boljša rešitev, kajne? Tudi pri tisti ciljni publiki, ki ji dobro oblikovanje bržkone ne predstavlja prioritete oz. je vezana izključno na izročilo nereflektiranih oblikovalskih odločitev. Žal se še prepogosto zgodi, da so pričakovanja stvar navade, zaradi česar v oblikovalskem smislu boljše rešitve niso sprejete zgolj zato, ker predstavljajo prelom s tradicijo.

Zavetje za um …
… ali posoda za dušo.