Moji prvi knjigi za Istros Books

naročnik

Istros Books

vrsta

mehka vezava

velikost

198 × 129 mm

datum

julij–september 2022

črkovne vrste

ff Tisa & Soleil
Novel & ff Real

Ob zaključku relativno kratkega obdobja, ko sem bil kot literarni agent zaposlen na Založbi Goga, sem na Sejmu na zraku, ki smo ga ponovno organizirali z Ljubljano, Unescovim mestom literature, skoraj po naključju srečal založnico Susan Curtis, ki vodi Istros Books iz Londona. S Susan sva se na daljavo poznala že od prej, na moje povabilo je sodelovala tudi na spletnem seminarju, ki sem ga organiziral za Gogo. Kot se je izkazalo, je Susan v Sloveniji ostala kar nekaj mesecev, najprej kot gostja rezidence DSP, na koncu pa še kot nastopajoča na Dnevih poezije in vina.

Ker sva se srečala tik pred podelitvijo kresnika, sva se seveda takoj začela pogajati glede pravic za prevod zadnjega romana Dušana Šarotarja, ki je bil uvrščen v peterico, nakar sva hitro ugotovila, da bi lahko sodelovala tudi pri oblikovanju knjig.

Prva knjiga je bila Triumph Street, Bucharest Dova Hoeniga. Roman se odvija med drugo svetovno vojno in pripoveduje zgodbo mladega protagonista o njegovih sanjah in mukah v tistem temnem obdobju človeške zgodovine. Druga knjiga je bila Like a Prisoner Fatosa Lubonje, zbirka kratkih zgodb, temelječih na avtorjevi osebni izkušnji sedemnajstih, ki jih je iz političnih razlogov preživel v zaporu, ganljiva zbirka študij raznolikih ljudi, ki jih je avtor spoznal v zaporu.

Znotraj relativno majhnega formata sem poskušal ustvariti za branje prijetno zrcalo v smiselnih proporcih, ki bi tekst še vedno čvrsto zasidrali na stran. Hoenigovo besedilo me je postavilo še pred dodaten izziv, saj vsebuje dve vrsti opomb (sprotne in končne). Na koncu sem se odločil, da za končne opombe uporabim sklic v margini in da jih postavim v dva stolpca.

Od nekdaj sem fen črkovne vrste Novel (Atlas Font Foundry), ki se je Hoenigovemu pisanju lepo prilegala z mehkim, umerjenim videzom in prepoznavno kurzivo, ki še posebej lepo izpade pri naslovih. FF Real, tudi med mojimi najljubšimi, je odlična črkovna vrsta, ki sem jo uporabil za opombe.

Za Lubonjevo knjigo sem uporabil čudovito črkovno vrsto Tisa (ki jo je oblikoval Slovenec Mitja Miklavčič!), za kontrast pa brezserifno Soleil (Type Together). Tisa je sploh neverjetno uporabna, po mojem se super obnese tudi na spletu. Pred leti sem jo denimo uporabil za spletni medij www.ludliteratura.si.


Založba Istros Books je bila ustanovljena leta 2011, da bi izdajala in promovirala literaturo iz Srednje iz Jugovzhodne Evrope. V relativno kratkem obdobju obstoja se je potrdila kot založba, ki zna odkriti in promovirati nove glasove, izdaja pa vse od esejev do najkrajših kratkih zgodb in zgodovinskih romanov.